При дарения плащаме по-ниски данъци

Ds olil

С до 50 процента може да се намали данъчната основа с дарение в полза на Центъра „Фонд за асистирана репродукция“ и/или Центъра „Фонд за лечение на деца“, съобщават от НАП.
Друго данъчно облекчение, което могат да ползват българските граждани, е за дарение за културата – за създаване, съхранение и популяризиране на произведения на културата в качеството им на
„меценати“ по смисъла на Закона за меценатството. С парите, платени за култура, може да се намали с до 15 процента данъчната основа.
До 5 на сто от всички доходи на физическите лица се намаляват с дарения в полза на здравни или лечебни заведения; на специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и на Агенцията за социално подпомагане и на Фонд „Социална закрила“ към министъра на труда и социалната политика. Облекчението е валидно и при дарение в полза на специализирани институции за деца, както и на домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, на детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии.
Крайният срок за подаване на данъчните декларации за доходите е 30 април 2013 г.
5% отстъпка могат да ползват гражданите, които подадат своята декларация и платят дължимото към бюджета в срок до 11 февруари (10 февруари е неделя). Отстъпка от 5% имат и тези, които подадат декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram