Приятелите на Русия в България празнуват край Копринка

Ds olil

Деветият национален събор на приятелите на Русия в България ще се проведе на 8 септември на язовир Копринка .

Председателят на НС на БСП Сергей Станишев ще участва в събора от 12 ч. Тази година съборът е посветен на 135-годишнината от началото на Руско-турската освободителна война.

За девети пореден път българи, работили и учили в Русия, или просто такива, които определят себе си като русофили, се събират край язовир „Копринка“, близо до Казанлък. В последните години на тази среща отиват не по-малко от 10 000 души.

Целта на срещата е просперирането и интересът на България, който може да бъде реализиран чрез едни контакти с Русия, коментират от Националното сдружение „Русофили“ , които са организатори на проявата.

Ако се позовем на социологическите изследвания, 72.8 процента от населението на България определя себе си като русофили, 9 процента са русофобите, изтъкват още от сдружението.

22 000 са организирани членове на „Русофили“, в 152 общини на България то има структури. Това е може би най-голямата неправителствена организация у нас,сочи статистиката.

Сдружението работи по няколко линии. Едната от тях е поддържането на паметниците на руско-българската дружба. Около 430 са руските паметници и 130 съветски. Занимава се още с културно-масова дейност.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram