Приключиха проверките за столовото хранене

Ds olil

105 са извършените проверки на територията на Областната дирекция по безопасност на храните в кухненски блокове към детски градини и ясли, детски млечни кухни, ученически столове и ученически столове с дейност кетъринг, други обекти, в които се приготвят и/ или разнасят готови за консумация храни, основно за деца и ученици.
Това стана ясно по време на среща между областния управител Живка Аладжова с директорите на ОБДХ д-р Дамян Миков и на РЗИ д-р Елена Канева.
Издадени са предписания за констатираните несъответствия по сграден фонд и технологично оборудване и системи за управление и безопасност на храните. За установени административни нарушения във връзка с несъответствия съгласно изискванията към храните, предлагани в столовото хранене, съгласно Наредба № 9 от 2011 година ще бъдат издадени актове за установени административна нарушения.
В 25 проверки са участвали инспекторите от РЗИ. В три от ученическите столове е установено, че в храненето на учениците са използвани пресни колбаси със съдържание на мазнини над допустимото по Наредба №37 на Министерството на здравеопазването. На едно от проверените места е предложено пържено ястие, което не се допуска, съгласно същата наредба. Предлагано е кисело мляко с по-висока масленост от допустимата. На трите фирми са издадени предписания.
Още 4 предписания са издадени на фирми, които хранят децата на възраст от 0 до 3 години. Тук са установени две основни несъответствия – предлагане на кайма вместо мляно месо и използване на яйчен прах вместо пресни яйца.
При останалите проверки не са установени несъотвествия по сграден фонд и технологично оборудване. Храните са придружени с търговски документи за произход и годност, съхраняват се при условия, указани от производителите и са в срок на годност. Персоналът е преминал предварителни и периодични медицински прегледи.
Предстои да бъдат изпратени писма до кметовете на общините за включване на експерти от контролните органи РЗИ и ОДБХ в комисиите за избор на доставчици на храни с цел спазване на нормативните изисквания.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram