Прегледи за скрининг за белодробни, сърдечно-съдови заболявания и злокачествени заболявания на дебелото черво

В Медицински център за доболнична медицинска помощ „Проф. д-р Стоян Киркович“ ЕООД – Стара Загора започна извършването на прегледи за скрининг за белодробни, сърдечно-съдови заболявания, както и за злокачествени заболявания на дебелото черво с тест за окултни кръвоизливи. Прегледите са сред групи здрави хора от област Стара Загора. Те са в изпълнение на заложени дейности, финансирани от Министерство на
здравеопазването по Националната програма за хронични неинфекциозни болести за 2024 г., съобщават от Регионална здравна инспекция – Стара Загора.
Прегледите се извършват от лекари по съответната специалност – пневмолози, кардиолози, хирурзи, гастроентеролози от медицинския център на лица, независимо от здравноосигурителния им статус и фамилната обремененост. Периодът на кампаниите е до края на месец ноември 2024 г.
Основните хронични незаразни болести – сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести и диабет са причина за 80 % от смъртните случаи в България. Извършването на профилактични прегледи е гаранция за постигане на по- добро здраве и качество на живот. Скринингът е профилактичен метод за установяване на разпространението на определен признак, симптом или заболяване сред групи от здраво население.

С прегледи за ранно откриване на хронични белодробни заболявания ще бъдат обхванати 170 лица над 40-годишна възраст, както здравноосигурени, така и без здравна осигуровка;
С прегледи за ранно откриване на сърдечно-съдови заболявания ще бъдат обхванати 170 лица над 40-годишна възраст, както здравноосигурени, така и без здравна осигуровка;
С прегледи за ранно откриване на злокачествени заболявания на ректосигмоидалната област с провеждане на тест за окултни кръвоизливи ще бъдат обхванати 195 лица над 18-годишна възраст, както здравноосигурени, така и без
здравна осигуровка.
Профилактиката на онкологичните заболявания е насочена към ранно откриване на заболяването, преди пълното разгръщане на клиничната симптоматика и чрез ранно лечение да се постигне намаляване на тежките симптоми и хронифициране на заболяването.

Ракът на дебелото черво е на трето място по честота сред злокачествените заболявания и при двата пола. Профилактичното изследване за кръв във фекалиите е първа стъпка към предпазване от рак на дебелото черво и ректума. За самата проба е необходим фекален материал с големина на грахово зърно.

Необходима е известна диетична подготовка преди подобно изследване. Минава се на така наречената бяла диета – мляко и млечни продукти. Избягва се консумацията на следните храни поне два дни преди теста: ряпа, цвекло, гъби, банани, грозде, пъпеш, ябълки, портокали, червени чушки, червено месо, броколи, карфиол, боб. Тези храни могат да са причина за фалшиво положителни резултати. Не се приемат медикаменти съдържащи мед и бисмут, както и аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства, както и хранителни добавки, съдържащи желязо или витамин С. Допуска се консумация на малки количества пилешко, пуешко месо или риба. Изследването не се провежда по време на менструация, както и при активно кървене от храносмилателния
тракт, напр. при хемороиди.
Регионална здравна инспекция – Стара Загора отправя призив към желаещите да се включат в прегледите за скрининг.

За записване за час за преглед:
Медицински център „Проф. д-р Стоян Киркович“ ЕООД – Стара Загора
гр. Стара Загора, ул. „Д-р Тодор Стоянович“ № 15
042/698 511; 0889 3345 55 – регистратура

Кампания за скрининг за диабет тип 2

Медицински център за доболнична медицинска помощ „Превенция – 2000“ ООД гр. Стара Загора извършва прегледи за скрининг за диабет тип 2 сред групи от здраво население от област Стара Загора (хора над 18 години). Скринингът е в изпълнение на заложени дейности финансирани от Министерство на здравеопазването по Националната програма за профилактика на хронични неинфекциозни болести за 2024 г.
Прегледите ще бъдат извършвани от лекари ендокринолози на лица над 18 години. Ще бъдат обхванати 165 души. Периодът на кампанията е до края на месец ноември 2024 г.
Основните хронични незаразни болести – сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести и диабет са причина за 80 % от смъртните случаи в България. Скринингът е профилактичен метод за установяване на разпространението на определен признак, симптом или заболяване сред групи от здрави хора.

За записване: 042 / 64 54 20

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *