Празнуваме с концерт 60 години на НПМ „Шипка-Бузлуджа“

Ds olil

По случай 60-годишнината от създаването на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ като отделна институция ще се състои тържествен концерт на 27 юни, четвъртък, от 18.30 ч. в залата на НЧ „Искра-1860“ – Казанлък. Входът е свободен.

Национален парк-музей “Шипка – Бузлуджа” е музей на открито и обхваща района на историческите места, където са се разигравали едни от най-епичните моменти в българската история, свързани с отбраната на Шипченския проход по време на Руско-турската война от 1877/78 г.

Музеят е създаден през 1956 г. и представлява комплекс от паметници, възстановки на позиции, батареи и землянки. Той обхваща монументални обекти и паркови територии в Община Казанлък – в град Шипка, в село Шейново и в Шипченската планина:

  • Парк-музей „Шипка“ с Паметник на свободата на връх Шипка (Столетов, Свети Никола),
  • Храм-паметник „Рождество Христово“ в Шипченския манастир, гр. Шипка,
  • Паметник на победата край село Шейново,
  • Парк-музей „Бузлуджа“ с Паметник на Бузлуджа на връх Хаджи Димитър (Бузлуджа).

Манастирският храм-паметник „Рождество Христово“ и Парк-музей „Шипка“ са включени в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под № 92 и № 93 съответно.

Парк-музей „Бузлуджа“ е изграден около Паметника на Бузлуджа, посветен на Бузлуджанския учредителен конгрес на БСДП (1891).

Останалите мемориали отдават почит на Шипченската битка (с 3 сражения край връх Шипка и съпътстващи при Шипка-Шейново) за контрол на Шипченския проход през периода юли-септември 1877 г. по време на Руско-турската война (1877-1878).

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram