Празничните прояви в последните дни на май и началото на юни събират гости от близо и далеч

Ds olil

В празничните дни, посветени на тракийската култура и на честването на 110 години Празник на розата в Община Казанлък, продължават тържествените прояви в последните две седмици на май и началото на юни. В дните до 23 май се провежда панаирът на тракийските занаяти и изкуства, остава отворен за посетители и тракийският стан, разположен в парк „Северен“.  Събитието е по проект „Докоснати от древността“. В очакване сме и на конкурса за избор на Мини Царица Роза, а в националните конкурси за българска естрадна песен вече подават заявки таланти от цяла България. Денят на Казанлък и тържествената сесия на ОбС с избор на новия Почетен гражданин е на 31 май. Предложението за Почетен гражданин на Казанлък за тази година е за скулптора Доко Доков, което бе направено от граждани. На 1 ноември 2012 г. по случая Деня на народните будители той получи и Почетна грамота и плакет на Община Казанлък за цялостния си принос за развитие на културата и изкуството в общината и утвърждаване на българската духовност.
На 2 юни ще се възпроизведат традиционните ритуали розобер в масивите от рози край с. Енина, розоваренето,, Карнавалното шествие , които ще бъдат посетени от представители на държавната власт, дипломатическия корпус, както и от много гости от близо и далеч.
Тази година ще бъдат представени и цариците, които са били избирани по време на празниците от 1968 г. досега. „Хрониката на Цариците“ ще бъде ново  събитие в празничната програма, по случай отбелязването на 110 години от Празника на розата. То включва изложба на открито 20 табла с близо100 снимки, които проследяват избора на Царица Роза. Изложбата  разказва за превръщането на розоберачката от 60-те години на ХХ век в царски особи, продължава през Баловете на розата през 70-те, когато царици пожелават на „поданиците“ задължително „Мирно небе и спорен труд!“. Цариците от последното десетилетие на миналия век заемат място в „Хрониката“ като еманципирани млади дами, смело тръгнали да популяризират казанлъшката роза на три континента. Посланичеството на цариците остава основен ангажимент и сега. „Хрониката на цариците на розата“ е посветено на 45-те дами на розовата корона за 110 годишния празник на Казанлък и Долината.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram