Празници днес

  • Видовден. Именници на Видовден са хората, носещи имената Видо, Вида, Виден, Видена, Видослав, Видослава, Видостин, Видостина, Видела. По стар стил Видовден се отбелязва на 28 юни, а по нов – на 15 юни. Интересното е, че денят не е включен в църковния календар, тъй като не съществуват сведения за светец, носещ това име. Денят е за предпазване от градушки и други природни бедствия. Счита се, че именно те поразяват виновните и един ден става ясно кои са хората, сторили злини.
  • Азербайджан – Ден на националното спасение
  • Дания – Ден на крал Валдемар II и Ден на националния флаг
  • Южна Корея – Ден на земеделието
  • Световен ден срещу насилието над възрастни хора
  • Международен ден на вятъра – това е денят, когато хората по цял свят трябва да се информират за вятърната енергия и ползите от нейното използване. В Европа се отбелязва от 2007 г. , а в целия свят – от 2009 г.  

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

Св. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски. Св. Ефрем II, патр. Сръбски Амос бил роден в палестинския град Текоа и бил пастир по занятие, когото Бог повикал на пророческо служение през времето на юдейския цар Озия и на израилския цар Йеровоам. Народът обаче не се вслушвал в откровенията му. Заради предупрежденията си пророкът бил наказван от вождовете на израилския народ.Починал през VIII в. пр. Хр. Пророчествата на св. Амос са събрани в книга, която носи неговото име и се състои от девет глави. Имен ден: Августин 

НАРОДНАТА ТРАДИЦИЯ

 Видовден  У нас той се свързва с култа към слънцето, затова хората посрещат изгрева му с вярата, че това ще им даде здраве и сила. В България Видовден се отбелязва предимно в районите на Годеч, Брезник и Трън.В Граовския край на този ден се изпълнявали и любовни практики и обреди. Момите миели косите си с видовска вода, за да са хубави и буйни и за да привличат момците. В нощта срещу празника отрязвали три стръкчета от растението шавар и всеки един наричали с името на ергена, по когото се заглеждали, който стрък порасне най-много до другия ден, този момък щял да бъде техен.Видовден е ден за равносметка и разплата, много хора са вярвали, че на него ще излязат на светло всички истини и лъжи, всички грехове и свети дела и всеки ще поеме полагащата му се отговорност. Затова и фразата „Ще дойде Видовден“ и днес се използва много често.  

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram