Празници днес

Ds olil

  • Неделя след Петдесетница на Всички светии. Петрови заговезни
  • Почитат се Св. апостоли Вартоломей и Варнава
  • Почита се празникът Св. Богородица – Достойно ест. В народната традиция празникът е Вартоломей – денят се свързва с обичая и желанието за дъжд: ”Въртоломей върти облаците”, казва нашият народ.  
  • Професионален празник на икономистите в България. Отбелязва се от 2005 г. с решение на МС по повод 110 г. от създаването (1895 г.) на първото българско икономическо дружество в България, преименувано през 1990 г. в Съюз на икономистите в България.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

 „Достойно ест“ е християнски химн във възхвала на Богородица. За първи път с него е възпята Божията майка през 431 г. от отците на Третия Вселенски Събор в Ефес, които постановяват да се величае Пресвета Дева Мария като Богородица. Химнът е разширен през 982 г. като според преданието, сам архангел Гавриил е възвестил думите на молещ се монах. Това чудо се случва пред икона на Богородица, която оттогава носи същото име „Достойно ест“.

Неделя след Петдесетница – на всички светии. (Петрови заговезни). Петрови заговезни именници: Панайот, Пантелей, Панталеймон, Панталея, ПанчоБлизо 2 месеца след като приключи Великият пост и една седмица след Петдесетница, отново православният свят навлиза в нов постен период – Петровите пости. Наречени са още „Апостолски“.Заговезни са църковни празници, отбелязвани в деня преди началото на период на пости. Петровият пост е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност, а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел.Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден (който е винаги на 29 юни), но ако този ден се падне в сряда или петък постният период се регулира съобразно с това.

Петровия пост Режимът на Петровия пост е облекчен – пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните различни от сряда и петък се разрешава риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино. Ако 29 юни, празникът на Първовърховните апостоли, се случи в сряда или петък, се разрешава риба, а ако 30 юни съвпадне със сряда или петък, се разрешава само да се яде постна храна с олио и вино.

На 11 юни почитаме и Св. Вартоломей и Св. Варнава. Св. апостол Варнава, чието мирско име е Йосиф или Йосия, се родил на о. Кипър. Когато Господ избрал 70-те ученици и им поръчал да проповядват Неговото слово, Йосиф бил сред тях. Апостолите започнали да го наричат Варнава, което значи син на утехата. Варнава бил убит с камъни от евреите, докато им проповядвал. На о. Кипър е построен храм в негова чест. Св. апостол Вартоломей се числи към 12 апостоли, които вървели подир Иисуса Христа и на които Господ дал сила да изцеряват болести и да правят чудеса чрез Неговото име. Св. Вартомомей проповядвал в източните страни. В град Албанопол бил разпнат на кръст с главата надолу от идолските жреци.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram