Празници днес

Ds olil

  • Начало на Страстната седмица, Велики понеделник Седмицата е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. Според еврейските вярвания денят завършва със залеза на Слънцето и тогава започва следващият ден.
  • Световен ден на танца /на балета/. Чества се от 1982 г. по решение на ЮНЕСКО на рождения ден на френския хореограф Жан-Жорж Новер, реформатор и теоретик на хореографията, който влиза в историята като „бащата на съвременният балет“.
  • Международен ден на имунологията
  • Европейски ден на солидарност  между поколенията. Европейският ден на солидарността и сътрудничеството между поколенията – 29 април, има за цел да подпомогне борбата срещу стереотипите, основани на възрастта, и да насърчи взаимното разбиране, като събере заедно млади и възрастни хора, за да обменят опит и умения. Коалиция от неправителствени организации, сред които AGE – Европейска платформа на възрастните хора и Европейски младежки форум (YFJ), насърчава своите членове и други европейски организации да отбележат деня с различни прояви в целия ЕС. Всички училища в Европа са поканени да организират около тази дата събитие в училищата, което да се нарича „поколенията на училище“.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

Велики понеделник   Иисус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син изгонва търговците, защото храмът е дом за молитва, а не продавалник. В Евангелието се говори за проповедта на Иисус в храма и изреченото над безплодната смоковница – символ на човешката душа, която не позволява молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.  

Българската традиция   В българската домашна православна традиция всеки от дните на Страстната седмица се отбелязва по особен начин: Първите 3 дни (Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда) са отредени за почистване на къщата, двора и стопанските постройки, за миене и къпане на децата, като на тази рутинна дейност се придава символично пречистващ характер – прави се за здраве. На Велика сряда децата в Родопите берат в горите здравец и го правят на китки, които подаряват на следващия ден на близки и съседи за здраве.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram