Празници днес у нас и по света

Ds olil

  • (първите петък, събота и неделя на септември) – Празници на Белене, Неделино, Червен бряг
  • Рождество на Пресвета Богородица. В народната традиция празникът е Мала Богородица
  • Празник на Павел баня, Хасково, Симитли, Полски Тръмбеш и Берковица
  • Северна Македония – Ден на независимостта (1991 г., от Югославия, национален празник)
  • Северна Корея – Създаване на Демократичната република (1948 г., национален празник)
  • Международен ден за ликвидиране на неграмотността. Отбелязва се от 1966 г. Всяка година денят има свое послание. Според ЮНЕСКО грамотността допринася за мира, като подпомага постигането на индивидуални свободи, по-добро разбиране на света, предотвратяване и решаване на конфликтите. Според данни на ООН около 780 милиона души, или всеки пети по света, няма дори минимална грамотност, 75 милиона деца не посещават училище, а много повече не присъстват постоянно в часовете или отпадат от образователната система. В 35 държави пък грамотните са под 50% от населението.
  • Ден на международната солидарност на журналистите – Чества се от 1958 г. по решение на 4-ия конгрес на Международната организация на журналистите, състоял се в Букурещ,  в памет на чешкия журналист Юлиус Фучик, екзекутиран на 8 септември 1943 г.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар, посветени на Богородица. Празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата. Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори из цяла България и Северна Македония. Редица църкви и манастири празнуват патронен празник именно на този ден. Според обичаите стопанката на дома приготвя празнична пита. Тя не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram