ПРАЗНИЦИ В ДОЛИНАТА НА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ НИ разказват история за величието на траките

Ds olil

Празници в долината на тракийските царе е културно пътуване през епохите, което ни отвежда до света на траките. Среща ни по атрактивен начин с бита им и подготвените събития се превръщат в мост между вековете, който ни дава възможност да пропътуваме епохи назад и да потънем в тракийското величие.

Пътуването ни започва от изложбата „Доспехите на тракийските воини” на 19 август– една от най-големите и значими временни изложби, организирани през последните десетилетия в България, представяща ни майсторството в изработката на тракийското въоръжение.

Разходка в Долината на тракийските царе – Водно приключение на язовир „Копринка“ с ветроходна лодка и каяк ще ни откъсне за момент от сушата и от настоящвто.

Културното тракийско наследство ще бъде представено на най-малките чрез различни анимации- работилници и образователни занимания.

На брега на Древния Севтополис (язовир Копринка) ще бъдем завладяни от актуална форма на магия- спектаклите на Държавна опера- Стара Загора- „Ромео и Жулиета“ – Мюзикьл по драмата на Уилям Шекспир и „Ловци на бисери“ – опера от Жорж Бизе.

В този портал във времето-Празниците в долината на тракийските царе, ключово събитие е връчването на ежегодната награда на името на видния български учен-траколог проф. Александър Фол, присъждана за проучване и популяризиране на тракийското наследство . Научната конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура“ ще събере в Казанлък едни от най-изявените изследователи в областта на тракологията, тракийската и антична археология Съвременната нотка в Празниците ще открием в звуците на Джазарт Казанлък- фжаз фестивал, включващ концерти на любими имена от джаз сцената.

Прожекции на филми, базари, спортни и редица други събития очакват нашето внимание и са на разположение да разнообразят ежедневието ни през месец август и септември. История и съвремие ще разлюлеят Казанлък в своя вълшебен танц по време на Празниците на тракийските царе. Ще ни направят част от пиршество на култура, изкуство и наука, ще ни покажат , ще ни разкажат за тракийското наследство и ще ни оставят с усещането не за разказана история, а за връщане в спомен.

Откриването на Празниците в долината на тракийските царе е на 31 август, а подробната програма ще намерите тук:

https://www.kazanlak.bg/cat-814.html

Пресцентър Община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram