Погребват утре най-високопоставения политик на Виетнам. Гостувал е в Казанлък

Ds olil

На 80-годишна възраст в Ханой почина най-високопоставеният политик във виетнамската йерархия – генералният секретар на Комунистическата партия Нгуен Фу Чонг, който за известен период бе и президент. Той бе смятан за безкомпромисен борец с корупцията и за умел балансьор в международните партньорства на родината си – и с Китай, и със САЩ, и с Русия. Бил е и на посещение у нас като председател на парламента през 2008 г.

Той е роден в село край  Ханой, днес вече предградие на столицата, на 14 април 1944 г. Получава солидно образование – първо през 1967 г. завършва виетнамска филология и философия в Ханойския университет. На следващата година, на 24-годишна възраст, е приет за член на ВКП. По-късно става доктор по право и дипломация в Университета в Хо Ши Мин. През 1983 г. защитава и докторска дисертация в Академията по обществени науки към ЦК на КПСС в Москва.

Работи години наред в теоретичния орган на ВКП – списание „Комунист”, като в периода 1991-1996 г. е негов главен редактор. Междувременно от 1992 г. е доцент, а от 2002 г. – професор в Ханойския университет.

От 2000 до 2006 г. ръководи Градския комитет на ВКП в столицата Ханой. По същото време оглавява и Теоретичния съвет към ЦК на ВКП, изявявайки се като един от най-изтъкнатите политически теоретици в страната.

През 2006 г. става председател на Народното събрание, а през 2011 г. е избран за генерален секретар на ВКП.

У нас Нгуен Фу Чонг през 2008 г. е посрещнат с тържествена церемония от тогавашния му български колега Георги Пирински, оглавяващ нашето Народно събрание. Високопоставеният виетнамски гост се срещна и с президента Георги Първанов, комуто предаде покана да посети Виетнам. По време на гостуването си у нас през юни месец Нгуен Фу Чонг води със себе си и много бизнесмени, заинтересовани от съвместни проекти с току-що влязлата по онова време в ЕС България. Високопоставеният гост посещава Казанлък. Той е посрещнат в ресторант „Българан“, където се хваща на кръшно българско хоро заедно с екскмета Стефан Дамянов.

През юни тази година Казанлък и виетнамския град Лай Чау се побратимиха след подписване на меморандум за сътрудничество..

По материали на baricada.org

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram