Постерна изложба „Доспехите на тракийските воини” е първо събитие от Тракийските празници 2024 г.

Ds olil

„Доспехите на тракийските воини“ е  постерна изложба – част от научен проект на НАИМ при БАН и СУ „Св. Кл. Охридски“ и първа от над 40 събития, включени в програмата на „Празници в Долината на тракийските царе“ 2024 г. с официално откриване на 19 август, от 17:30ч. Тя ще бъде подредена в Информационния център на ул. „Искра“4 в Казанлък.

В изложбата са включени над 120 експоната, показващи богатството, многообразието и майсторството при изработването на едни от най-интересните предмети на тракийското въоръжение. Тя включва и гробни комплекси с пълно въоръжение на тракийски воини. Предметите носят информация за военното дело на траките и за погребалните обреди на техния аристократичен елит, като демонстрират технологичното и ювелирно майсторство, отразяват вярванията, митологичните представи и естетическите възприятия и предпочитания на тракийското общество. Сред тях са ризницата, шлемът и махайра от Златиница; шлемът от Руец; нагръдникът от Мезек; мечът с ножница, шлем и наколенници от Голяма Косматка; наколенникът от Могиланската могила, и редица други.  

„Доспехите на тракийските воини” е продукт на съвместна инициатива на СУ „Св. Кл. Охридски“ и НАИМ при БАН за комплексно изследване на тракийското защитно въоръжение с цел анализ и оценка на развитието на военното дело в Древна Тракия. Проектът изследва основните процеси и механизми във възприемането на водещи форми на гръцкото въоръжение, на развитието на типологията и технологията на този тип артефакти не само в Тракия, но и в класическия свят. В исторически план резултатите от проекта имат пряко отношение към проблемите на политическата история на Тракия от втората половина на I хил. пр.Хр. и развитието на основните държавни формации на одрисите, на юг, и на гетите на север от Хемус. 

Изложбата „Доспехите на тракийските воини” стана възможна благодарение на партньорската подкрепа на 21 български и 2 румънски музея, които предоставиха находки от своите фондове. Сред тях и Исторически музей „Искра“ Казанлък.

Вижте и останалите събития в програмата на Община Казанлък на https://www.kazanlak.bg/cat-814.html. Официалното откриване на Празниците е на 31 август, събота.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram