Посрещане по шампионски за Цецко Стоянов

Ds olil

С  плакат„Добре дошъл шампионе !” и „Честит шампион!” ,написано на огромна торта с фигури от шахматната дъска,  децата от ІІ „Б” клас на ОУ „Чудомир”, заедно с класния ръководител Румяна Михова, директорът на учебното заведение Донка Севданска, при засилено медийно внимание, бе посрещнат световният шампион по шахмат за ученици Цветан Стоянов. Малкият шахматист от Казанлък спечели световната си титла от училищния „Мондиал”, на който гръцкият курорт Порто Каррас бе домакин от 6 до 15 май. Талантливото дете, което смая България за пореден път, а всъщност победата му бе желана и очаквана в спортните среди, е изключително скромен и не парадира с успехите си, което пък го прави естествен, и както често майка му Милена споделя, той играе заради самата игра, и това е което го мотивира.

Новият световен училищен шампион при децата до 9 години ще подари победата си от първенство на планетата на своето основно училище „Чудомир”. 

На импровизираното тържество в сградата на казанлъшкото училище директорът Донка Севданска поднесе своя поздрав за успехите на талантливия млад шахматист и нескромен подарък – спортен велосипед, който младият шампион подкара, позирайки за снимки пред медиите, като една малка спортна звезда. Съучениците му го зарадваха със саморъчно изработени картички и послания, написани в негова чест.

За настоящия европейски шампион по класически шахмат за момчета до 8 години от Прага, Чехия за 2012г. и световен шампион на съревноването между училищата, следват множество национални турнири това лято, така че за него ваканция няма да има. Цецко се вълнува и от поканата за следващото световно училищно първенство в Южна Америка, на което по право получи възможност да се състезава. Трикратният шампион на България по класически шахмат, ускорен и блиц в две поредни години -2011 и 2012г., многократен победител във верига турнири „Купа България” и национален състезател,  наскоро бе оттличен от спортните журналисти и национални медии като един от най-успешните млади състезатели за 2012г. С право Цецко зае място и в „Златната десетка на България”сред подрастващите.

Носител е на шахматното звание FM „Майстор на ФИДЕ” (Световна шахматна федерация).
За разгръщането на неговия потенциал и за израстването му работят заедно неговите родители, специалисти, учители, институции, организации и доброжелатели, сред които Основно училище „Чудомир”, Българска федерация по шахмат, Фондация „Шанс за децата на България” и Ротари клуб Казанлък. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram