Посрещаме есенното равноденствие с празник на Мегалита

Ds olil

На 22 септември 2012 г. от 12.00 часа ще се проведе празник „Почит на Богинята Майка “ на Мегалита край с. Бузовград.

Мегалита над Бузовград придобива особена популярност след наблюденията върху него от проф. Александър Фол. Тук е разпръснат и неговият прах, което прави мястото още по-интересно и сякаш наситено с тайнството на древната тракийска цивилизация.

Археологическият обект Мегалита се намира на 4 км южно центъра на с. Бузовград, с изключително красива панорамна гледка към Долината на розите и тракийските владетели и поречието на р. Тунджа.

С решение на Комисия, назначена от министъра на културата Вежди Рашидов, взето в началато на м. юни, се предлага скалният феномен „Мегалита“ край Казанлък да бъде обявен за природна забележителност.

По Гринуич астрономическата есен настъпва в 14:49 часа, в България – в 17:49 часа, на 22 септември 2012 г.

Равноденствие е астрономическо понятие, с което се обозначава определен момент от годината. Тогава, в следствие на движението на Земята спрямо Слънцето, денят и нощта са равни по продължителност. В една година има две равноденствия — пролетно и есенно, съответно на 20 или 21 март и 22 или 23 септември – в Северното полукълбо есенното равноденствие (настъпва астрономическата есен) е през септември, а Южното полукълбо през март. В момента на равноденствието, пътят на Слънцето по небесната сфера (еклиптиката) пресича небесния екватор. Много от културите по света и почти всички езически религии почитат равноденствието (както и слънцестоенето) като момент с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram