Поредица от празнични събития в Казанлък за Деня на будителите

Ds olil

Община Казанлък ще отбележи 1 ноември – Деня на народните будители, с поредица от събития, на 31 октомври и 1 ноември.

В традиционния „Есенен салон“ тази година участват 28 художници и скулптури. Те представиха общо 40 творби. Трима са скулпторите, трима млади казанлъшки таланти показват своите художествени творби в навечерието на Деня на будителите. Комисия с председател Сребра Касева, началник-отдел „Култура и туризъм“ и членове Теодора Георгиева, председател на ПК по култура, информационни средства и вероизповедания в ОбС-Казанлък; Велин Дечков, представител на СБХ-Казанлък; Веско Радулов – художник, носител на І награда от Есенния салон през 2011 г., и художникът Иван Радев, отличи най-добрите творби и техните автори, които ще грабнат наградите. Традиционно на Есенния салон се връчват първа, втора и трета награда и една поощрителна. Носителят на първа награда ще получи медна роза, изработка на Любомир Дудев. Отличените ще бъдат подкрепени от Общината и с парични награди.

Няколко събития бележат Празника на народните будители в първия ден на ноември.

От 16.00 часа в залата на Културно-информационния център на ул. „Искра“ 4 кметът на община Казанлък Галина Стоянова кани на разговор и чаша кафе директори на общински културни институти, представители на Клуба на културните дейци и на фондациите „Чудомир“, Българска роза“ и „Петко Груев Стайнов“.

От 18.00 часа в ДК „Арсенал“ тържествено ще бъде отбелязан Деня на народните будители с участието на смесен хор „Петко Стайнов“ и хор „Севтополис“. Учители, творци и дейци на културата от Казанлък ще бъдат отличени за цялостен принос в утвърждаването на българския дух и книжовност, за развитието на образованието, науката, изкуството, за активна работа с младите хора и за популяризиране на българските традиции.

В края на тържественото честване ще бъде показан видеокаталогът „Това е България“, чиито финални кадри са снимани на яз. „Копринка“ тази година.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram