Повече от 2 млн. лева, без погубената реколта, са щетите по имотите в Шипка

Ds olil

Над 1 000 000 лева е размерът на част от описаните щети в Шипка след унищожителната градушка, сполетяла градчето на 13 юни, потвърди зам.-кметът на Община Даниела Коева. Тя уточни, че тези изчисления са на база на 349 протокола на комисията, която бе сформирана, за да направи огледите и са на домакинства, отговарящи на всички изисквания. Протоколите са изпратени в 2-седмичния срок в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Оттам в 3-месечен срок ще потвърдят колко имота и с какви суми ще бъдат подпомогнати.

Пострадалите имоти в Шипка са близо 600, като може да се предположи, че щетите надхвърлят 2 млнл лева, без да се взимат предвид унищожените посеви в земеделските стопанства, градини и овощни дървета. Припомняме, че реколтата бе погубена 100%. В тази калкулация не влизат и стотиците пострадали автомобили.

Част от хората не отговарят на условията за подпомагане, затова едва половината имоти имат право на финансова помощ, а една от причините е, че те не са постоянен адрес на собствениците си.

По-дълъг ще е процесът за установяване на щетите на паметниците на културата в Шипка, допълни Коева на нарочна пресконференция за положението в Шипка един месец след невижданото бедствие.

Четири са паметниците на културата там – читалище „Светлина“, Чирпанлиевата къща, храм-паметникът „Рождество Христово“ и храм „Успение Богородично“, уточни  арх. Христо Инджов. На храм-паметника вече е направен оглед, утре се очаква представител на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, който да посети обектите, съобщи архитектът. Той посочи, че през август се очаква комисия от експерти на НИНКН да установи детайлно щетите и необходимите средства за преодоляването им.

На пресконференцията присъства кметът на Шипка Веска Панайотова и Консултативният съвет към кметството.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram