Паметникът на Бузлуджа е 10-та най-посещавана изоставена сграда в света

Ds olil

Паметникът на Бузлуджа попадна в топ 10 на най-посещаваните изоставени сгради според използване на хаштаг за мястото в инстаграм, а данните в световен мащаб обобщи авторитетната застрахователна компания Алън Боусел Груп, която е специализирана в застраховки на изоставени постройки.

В България се намира десетата по популярност изоставена сграда в света, изчисляват от Алън Боусел и посочват, че данните са събирани през юли 2024 г., а условието е в Инстаграм да е ползван хаштага #abandonedbuildings. Паметникът Бузлуджа има над 18 хил. хаштага в социалната мрежа по този критерий.

Припомняме, че според становище на експерти от РДНСК от април 2023 г., монументът е в лошо техническо-архитектурно състояние и достъпът е забранен, тъй като има опасност от инциденти с граждани, които се опитват да проникнат в сградата.

На първо място в класацията на Алън Боусел Груп е сградата за затворници Порт Артур в Австралия със 150 000 хаштага в инстаграм. Със 128 000 хаштага на втора позиция е една от най-големите шпионски станции в света по време на Студената война в Берлин, известна като “Дяволската планина”.

dnes.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram