Павелбанско участие на Международен конкурс за тромпетисти

Ds olil

От 25 до 29 ноември в град Стара Загора ще се проведе Седмият международен конкурс за млади тромпетисти, който привлича гости от целия свят. Целта на изданието е да събере на едно място както любители, така и утвърдени професионалисти в това изкуство.

Тази година в международния форум ще вземе участие един млад тромпетист от Павел баня и възпитаник на Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ), „Христина Морфова“, Стара Загора – Сайхан Ибрям. Той започва да се занимава с музика още в основното училище в Павел баня, където посещава Школата по изкуствата. Бил е и дългогодишен танцьор в ансамбъл „Детелини“. От три години Сайхан се учи на тънкостите в занаята на свиренето с тромпет и сега му предстои да стане част от престижния конкурс за млади тромпетисти.

Авторитетно жури от професори и музиканти ще оценява участниците от Молдова, Русия, България, Македония, Сърбия, Турция, Украйна, Азербейджан, Румъния и други. Сайхан ще бъде и част от помощниците на един от членовете на изпитната комисия – проф. д-р Зейнеп Чилингир от Република Турция – солист на оркестъра на Анадолския университет, „Ескишехир“.
В част от дните на конкурсната програма събитията ще се провеждат в Регионалната библиотека, „Захарий Княжески“, а кулминацията е на 29 ноември (петък), когато от 19.00 часа в залата на Държавната опера – Стара Загора – ще се състои Галаконцертът на лауреатите, които ще свирят с оркестъра на операта, с диригент Красимир Къшев.
Международният конкурс за млади тромпетисти се организира от Пенчо Пенчев, преподавател в НУМСИ „Христина Морфова“, и член на Международната гилдия на тромпетистите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram