Очакват ниски добиви на лавандулата през тази година

В Централна България жътвата на лавандулата, се очаква да стартира следващата седмица. Вече са започнали да берат лавандуловите полета в района на Добрич.

С 30% по-малко са очакваните тазгодишни добиви. Основната причина за това са високите температури през последната седмица и липсата на превалявания.

Очертава се и друга тенденция. Близо 70% от лавандуловите насаждения в добричко се очаква да не се обработват. Причината е няколко години на ниски продажни цени.  Пикът е бил преди около 10-на години, когато изкупната цена е била около 120 евро. Цена,  до която няма вероятност дори да се доближим през тази година. Предполага се, че най-високата цена ще достигне до около 60 евро, но друг проблем, който споделят производителите е, че има буквално огромни количества непродадено лавандулово масло. Страната ни е произвеждала между 400-500 тона преди години.

За да се запази качеството на вече обработените масла е необходимо да бъдат в специален температурен режим и контролирани условия, което също коства средства.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Очакват ниски добиви на лавандулата през тази година

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *