От 15 юли записват по училища приетите на първо класиране в 8 клас

Ds olil

До 12 юли 2024 г. включително се обявяват резултатите от първи етап на класиране за прием в 8 клас. Учениците се записват в училището, в което са приети с оригиналите на документите си (оригиналното свидетелство за основно образование и медицинско свидетелство, приложимо само за професионалните паралелки).

Срокът за записване на приетите ученици на първи етап на класиране е в периода 15 – 17 юли 2024 г. Записването на ученика се извършва в училището, в което е класиран.

Ако ученикът е класиран по второ или следващо желание, но класирането не го удовлетворява, в същия срок (15 –  17 юли 2024 г.), той подава заявление за участие във втория етап на класирането – в училището, където е класиран, като не се променят и не се пренареждат желанията, (Приложение № 2), заявлението може да изтеглите от тук.

Ученик, който не се запише или не подаде заявление за второ класиране в срок до 17 юли 2024 г.губи мястото си от първото класиране.

Некласираните ученици на първи етап участват във втория етап, без да подават заявления.

Първият етап на класиране приключва с обявяване от началника на регионалното управление на образованието на свободните места за втори етап на класиране.

Втори етап на класиране

Във втория етап на класиране участват учениците, които:

  • не са класирани в нито едно училище в областта;
  • са класирани по второ или следващо желание, но не са се записали и са подали заявление за участие във втори етап, като се класират на мястото си от първия етап на класиране или на по-предно свое желание.

До 19 юли 2024 г. се обявяват резултатите от втори етап на класиране.

В периода 22 – 24 юли 2024 г., ученици, класирани на втори етап се записват в училището, в което са приети. Ако учениците не се запишат губят класирането си.

В срок  до 25 юли 2024 г. се обявява броят на свободните места за трети етап на класиране.

Вторият етап на класиране приключва с обявяване от началника на регионалното управление на образованието на свободните места за трети етап на класиране.

Трети етап на класиране

В периода 26 – 29 юли 2024 г. се подават документи за участие в трети етап на класиране, като в заявлението (Приложение 1), кандидатите подреждат желанията си за обявените свободни места по училища/паралелки, онлайн или в училището, в което ще се приемат документи за кандидатстване, с подредени желания за класиране.

В третия етап на класиране участват:

  • ученици, които не са записани в нито едно училище в страната на места от държавния план-прием;
  • ученици, които не са кандидатствали до момента.

Обявяване на резултатите от третия етап на класиране – до 30 юли 2024 г.

В периода 31 юли – 01 август 20234 г., ученици, класирани на трети етап се записват в училището, в което са приети. Ако учениците не се запишат губят класирането си.

Третият етап на класиране приключва с обявяване от началника на регионалното управление на образованието на свободните места за четвърти етап на класиране, в това число и освободените места след първи и/или втори етап на класиране.

До 02 август 2024 г. включително се обявяват свободните места за четвърти етап на класиране.

Четвърти етап на класиране

В периода 05 – 06 август 2026 г. ще се подават заявления (Приложение 1) за участие в четвърти етап на класиране онлайн или в училището, в което ще се приемат документи за кандидатстване, с подредени желания за класиране за обявените свободни места по училища/паралелки.

В четвъртия етап на класиране участват:

  • ученици, които не са записани в нито едно училище в страната на места от държавния план-прием;
  • ученици, които не са кандидатствали до момента.

До 07 август 2024 г. включително се обявяват резултатите от четвърти етап на класиране.

В периода 08 – 09 август 2024 г. ученици, класирани на четвърти етап се записват в училището, в което са приети.

До 12 август 2024 г. включително се обявяват свободните места след четвърти етап на класиране.

Четвъртият етап на класиране приключва с обявяване от началника на регионалното управление на образованието на свободните места

След 12 август 2024 г. до 11 септември 2024 г. заявленията за попълване на свободните места след четвърти етап се подават до директора на училището, за което ученикът кандидатства. Графикът за приемане на заявления за попълване на свободните места се определя от директора на училището.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram