От днес „Светогорска легенда“ е в родния град на автора си

Ds olil

Изложбата на Художествена галерия – Казанлък се осъществява под патронажа на президента Румен Радев

 „Светогорската легенда. 125 години от рождението на художника“ е своеобразен разказ за една картина и нейното изключително място както в историята на изкуството въобще, така и в житейския път на нейния автор – художникът Иван Милев.

Изложбата се открива тази вечер от 18:00 часа в Къща музей „Ненко Балкански“ в Казанлък в рамките на тазгодишното издание на традиционните „Чудомирови празници“, организирани от фондация „Чудомир“ и Къща-музей „Чудомир“.

Картината е в частна колекция, но специално за 125-тата годишнина от рождението на Иван Милев ще може да бъде видяна от жителите и гостите на Казанлък. Твърди се, че в нея авторът й е скрил много тайни.

Тя ще бъде съпътствана и от печатно издание, чието официално представяне ще бъде на 14 май, като част от инициативата „Европейска нощ на музеите“.

С откриването на изложбата Къща музей „Ненко Балкански“ отваря своите врати за жителите и гостите на града. Те ще могат вече целогодишно да посещават не само временните изложби, които ще се подреждат в пространствата на институцията, но и постоянната експозиция с творби на патрона на филиала на Художествена галерия – Казанлък.

На снимката: „Светогорска легенда“, Иван Милев /фрагмент/

Снимка: Художествена галерия-Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram