Отбелязваме 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета и 187 години от рождението на Васил Левски

Ds olil

Община Казанлък ви кани за почетем заедно паметта на Хаджи Димитър и четата му и да се преклоним пред светлия образ на Васил Левски. През целия месец юли може да разгледате изложба “150 години подвиг и памет”, посветена на гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Изложбата е разположена в Културно-информационен център на ул. “Искра” 4. На 16 юли от 17:30 часа в ЛХМ “Чудомир” в града на розите ще може да се потопим в героичния образ на Васил Левски чрез гостуващата изложба “Места на памет (1873-1933)”.

Изложбата е на Институт за исторически изследвания и централната библиотека при БАН със съдействието на национален музей “Васил Левски” гр. Карлово. Освен нея всички ще могат да чуят и представянето на сборниците “Нови документи и изследвания. Васил Левски”, издание на Национален музей “Васил Левски” гр. Карлово=

На 18 юли се отбелязват 187 години от рождението на Васил Левски. В парк “Васил Левски” ще бъдат поднесени цветя. Отново на 18 юли от 10:00 часа в общинска библиотека “Искра” ще се проведе конкурс за рисунка и есе на тема “Малък съм или голям, аз за Левски знам”.

На 20 юли пред паметната плоча на Стефан Караджа на бул. “23 Пехотен Шипченски полк” ще бъдат поднесени цветя. Цветя в знак на признателност ще бъдат поднесени и пред паметника на Христо Янъков и Стефан Орешков на площад “Севтополис” както и пред Паметника на загиналите казанлъчани през войните в парк “Розариум”.

На 20 юли от 11:00 часа на връх Бузлуджа ще се състои отбелязване на 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета. В памет на загиналите герои ще бъде отслужена панахида. След нея ще бъде възпроизведена възстановка-спектакъл на боевете при връх Бузлуджа от Национално дружество “Традиция”.

Уведомяваме гражданите, които искат да се качат на връх Бузлуджа, че ще има организиран транспорт. Автобусите ще тръгват в 9:00 часа от хотел “Казанлък”. Цената на билетите е 7 лв. в едната посока и 12 лв. в двете посоки.

Община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram