Отбелязваме годишнината от издаването на „Рибния буквар“ с лекция и изложба в зала „Иван Милев“

Тази година се навършват 200 години от издаването на една от най-емблематичните книги в нашата история – „Буквар с различни поучения“, познат като „Рибния буквар“ от д-р Петър Берон. В навечерието на 1-ви ноември Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ ни кани да отбележим годишнината с лекцията на д-р Бояна Минчева от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, която ще се проведе на 23 октомври от 17.30 часа в зала „Иван Милев“. Само тогава посетителите ще могат да видят три от общо четирите екземпляра на „Рибния буквар“, с които Казанлък се гордее – две книги от първото издание от 1824 г., притежание на Исторически музей „Искра“ и Общинска библиотека „Искра“, и една от изданието от 1862 г., от фонда на ЛХМ „Чудомир“.

Ще бъде показан и филмът „Буквар с различни поучения“, предоставен от Националния музей на образованието – Габрово. Гостите са предвидили и подарък за присъстващите на лекцията ученици – музейна тетрадка „Рибното букварче стана ми другарче“.

Всички граждани и гости на Казанлък могат да разгледат изложбата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ „Непознатият Рибен буквар“, която ще бъде подредена на витрините на Инфоцентъра на ул. „Искра“ 4 и която ще остане до 4 ноември, посочват от НПМ „Шипка-Бузлуджа“.

„Рибния буквар“ е детска енциклопедия, която включва основни познания по граматика, физика и аритметика, поучения, басни и илюстрации на животни. Издаден е през 1824 г. в Брашов. Това е първият учебник, който бележи началото на светската система на обучение.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *