Отбелязахме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Ds olil

Няколко десетки хризантеми, които след време ще разцъфнат в красив червено-лилав цвят, вече ще красят пространството край Паметника на тракийката на площад „Севтополис”. Те бяха засадени под формата на панделка-символ на съпричастност към болните от ХИВ/СПИН. Инициативата е дело на представителите на БМЧК, със съдействието на Община Казанлък, МОС Казанлък и Стара Загора, СНЦ „Самаряни”, сдружение „Свят без граници” и Местен консултативен център за ХИВ/СПИН. Третият етап от Националната АНТИ-СПИН кампания отбеляза Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ / СПИН на 19 май под надслов „Животът е безценен”. Началото на честването е поставено през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. На този ден над 1200 неправителствени организации от 115 страни по света насочват общественото внимание към проблемите на хората със Синдрома на придобитата имунна недостатъчност. Десетки хиляди хора по света запалиха свещи и участваха в шествия в памет на жертвите на болестта. В населените места от обл. Стара Загора се проведоха кампании с участието на доброволци.

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването у нас през 2012 г. са открити 157 серопозитивни лица, а близо 42% от случаите са млади хора на възраст под 29 години. Oбщият брой на официално регистрираните лица, живеещи с ХИВ/СПИН в страната е 1647. 

През последните години над 65%  от новорегистрираните ХИВ-серопозитивни лица са открити от 19-те кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН (КАБКИС), 17-те мобилни кабинета и от НПО, работещи с най-уязвимите групи.

Членовете на Младежката организация БМЧК  активно се включиха в отбелязването на Деня на съпричастност, като не само участваха в саденето на хризантеми, но и раздаваха информационни материали на гражданите, подарявайки червени балони във формата на сърце.

В дейностите по отбелязването на третия етап от Националната антиспин кампания се включиха представителите от всички компоненти на Програмата  на регионално ниво „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” в градовете Стара Загора, Казанлък, Раднево, Чирпан и Мъглиж.

 

М. Ганева

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram