ОД МВР в Стара Загора с активно участие по разбиване на канала за трафик на оръжие към Западна Европа

Ds olil

Гл.комисар Светлозар Лазаров съобщи за пресечен канал за трафик на оръжие от България към Западна Европа.
Операцията доказа, че сме надеждна граница и изпълняваме поетите ангажименти към Европа
На 17 декември, около 17,30 часа, на излизане от страната на ГКПП-Калотина, е проверен автобус, тръгнал от София към Германия. В шведски гражданин, пътуващ с документи за продължително пребиваване в България, са намерени късо огнестрелно оръжие, части за него и 4 патрона, а в багажа му са намерени пистолети „Макаров“, „Старт“ и „ТТ“, още два пистолета с неизвестна марка и заличени номера, автомат „Калашников“, 5 цеви и боеприпаси.
Под ръководството на прокуратурата са осъществени процесуално-следствени действия и е образувано досъдебно производство. „Версията не е тероризъм, оръжието е за Западна Европа. Първоначалната информация е, че арсеналът е бил предназначен за поръчкови убийства. Оръжия със заличени номера не се носят за лов“, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Шведският гражданин е задържан с мярка до 72 часа с повдигнати обвинения за притежание и опит за пренасяне през границата на бойни оръжия и боеприпаси без разрешително, съобщи заместник- окръжният прокурор на София-област Кристина Филипова.
Благодарение на изключително доброто взаимодействие с Агенция „Митници“, Главна дирекция „Гранична полиция“, служителите на ОДМВР – Стара Загора и прокуратурата е установено депото, откъдето е взето оръжието. При последвала операция на територията на област Стара Загора, в с. Калояновец са претърсени два имота. Там са намерени над 1000 боеприпаса, като 611 от тях са за автомат, а също и заглушители, газови пистолети, като някои от тях са с изтрити номера и са пригодени за стрелба с бойни патрони. Днес във фургон в двор на къща в същото село са намерени още 33 газови пистолета и 18 – пригодени за стрелба с бойни патрони, ловна пушка – двуцевка, карабини, три заглушителя и 29 картечни пистолета. В гараж в Стара Загора са открити струг и други уреди за преработка на оръжия. Задържани са двама души. Единият е от Стара Загора, бивш военнослужещ, а другият мъж е от Пловдив. Издирва се и братът на старозагореца. Работата по случая продължава.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram