Обърни се с гняв назАД

Ds olil

С огромно огорчение трябва да припомня, че в тази посока моят роден Казанлък беше пръв. Досущ като един комунистически Мъглиж през двадесет и трета. В едно нещо Казанлък да е пръв в мандата на кмета Галина Стоянова, и то да е отзад напред.

Първа Галина Стоянова посегна на свободата на словото и на журналисти от сайта и телевизия Пресс ТВ, посягала ми е и на мен, знаете, но отново стана печално известна в национален мащаб по казуса Пресс ТВ след скандалната си саморазправа с Общинския театър „Любомир Кабакчиев” и фиаското в защита на полицейската школа от бежанци-камикадзета.

А в случая с ТВ7 ставаше въпрос за сървъра на телевизията, който е паметта, мозъкът на една телевизия, на който се съхранява целия й архив, не ставаше въпрос за пари, тъй като парите, които дължи телевизията са около 4 милиарда лева, а в офисите на една телевизия, пък била тя и ТВ7, няма толкова пари дори и в СиЕнЕн – убеден съм.

Това си беше показна акция на живо, излъчвана в ефир, показателна саморазправа как държавата със 40-50 полицейски коли, кучета и жива сила от над 100 полицаи униформен състав ще се разправи с всеки, дръзнал не само да говори, а и да мисли свободно.

И паралелите между Галина Стоянова и Бойко Борисов не свършват дотук. Галина пожела показно да запуши устата на Жоро Манев, истинският сървър, живата памет на Пресс ТВ и медийната група изобщо, а после типично по бойковистки се измъкна, оправдавайки се с прокуратурата, на която отрече да е заповядвала, каквото и да било. Само че прокурор Кацаров е глупаво момче и се изтърва в ефира на Нова ТВ, че веднага се обадил да пита кметицата, дали да се самосезира.

Явно прокуратурата, районната прокуратура, която по презумция би трябвало да бъде независима, когато се самосезира, първо пита местната изпълнителна власт в лицето на Галина Стоянова, кмет на общината.

Днес Борисов пък заяви в национален ефир, че ще разпореди изтегляне на полицията пред ТВ7, въпреки че си има ресорен министър, която, видите ли, също не знаела какво се случва, кой е заповядал на подчинените й да блокират телевизията. Истината е, че Борисов е пълно шубе и когато стане напечено се държи като една Галина Стоянова. Но на тях това им е моделът на поведение. Всъщност, те дълбоко треперят от страх пред журналистите и само пъчат гърди като кърмещи майки в мол пред камерите, когато ги снимат поръчкови телевизионни екипи.

Но да се върна на казуса с ТВ7. Частният съдебен изпълнител Кристина Димитрова, която ръководеше наказателната акция, начело на полицаите днес срещу националната телевизия, от няколко свои снимки в профила си във Фейсбук размахва ветрило от пачка с пари – на единия фотос от евро, на другият – от левове. Ето, това явно ги вълнува в тази държава частните съдебни изпълнители, чийто национален председател на сдружение е самата Кристина Димитрова.

Истината е, че Кристина Димитрова от снимките си във Фейсбук, полегнала на кревата по пеньоарче с пачка кинти, на мен ми прилича на очилата порноактриса, една от онези, на които в края на филма обикновено им свършват върху очилата. Невинна червенокоса мръсница с излъчване на интелектуалка, която ходи със свита от стотина ченгета, за да си отмъщава на телевизиите. Който и да й нареждаше по телефона да измъкне първо сървъра, заложен на 128 място в списъка с вземанията, явно е бил професионалист със завидни телевизионни познания. Това е като да изтръгнеш живо сърце от гръдния кош на човек, да нариташ новинарите в ефир, докато си вършат работата, да им покажеш, че място за свободна журналистика и слово в тази скапана ченгеджийско-ГЕРБ-аджийска държава място за тях няма.

Какво ли й е било днес на Галина Стоянова, подопечните й тролове и партийни назначения в Общината, ми е пределно ясно. Как ли са им се свили от щастие малките черни сърчица, как ли са се разтупкали от радост, свивайки се като юмручета, готови да изръкопляскат в ритъма на показната акция. Сто на сто са си помислили барабар с пиарката си, „Ха, пада им се така на тез, после иде ред да се разправим с Пресс ТиВи-то и всеки, който си позволи да си помисли дори, че може да намекне, само да намекне, не да каже, истината за тяхното управление!”

Какво ли им е било днес на Диана Рамналиева, на Данаил Парнаров, на Димир Говедаров, на Кристина Вълчева и всички онези, които се хранят със собствената си помия, събрана в легена, с който, образно казано, подмиват междупръстията на властта. Тези хора имаха шанса да бъдат свободни журналисти, да пишат истината или поне онова, което наистина мислят за властта, но проиграха своя шанс.

И днес са тотално компрометирани. От самите себе си. Такива хора обикновено потриват ръце от удоволствие, когато видят властта и полицията да се разправя с техни колеги, които не са се поддали на изкушенията. Те са като падналите ангели. Които мразят своите колеги, защото не са се поддали на изкушенията на Сатаната. А Бог, Бог е в истината, пише го във всеки учебник по Богословие.

Само че пак не им мина номерът. Нито на Бойко, нито на министърката на МВР, нито на Галина Стоянова, нито на троловете им. И никой не им повярва, както не повярва на казанлъшката кметица, за което тя ще си го отнесе на изборите.

Аз обаче имам много неприятното за опонентите ми качество да помня много, да помня как по време на изборите за първи мандат Галина Стоянова работеше директно с ТВ 7, както го правеше и Бойко, когато Бойко беше в приятелски отношения с Цветан Василев и Делян Пеевски. Днес партийна повеля е в домовете на всеки съвестен гербладжия ТВ 7 да не се гледа. Аз не мисля, че някой от собствениците изобщо се допитва до журналистите, работещи в тази телевизия, както и във всички останали медии, каква политика да провежда. Нали така?

Вижте, свободата на словото е неуловима работа. Прилича на пеперуда, кацнала на върха на микрофона. Леко потрепваща с крилца. Като върху цветенце.

Толкова нежна и крехка, а в същото време – неуловима.

Тихо, тихо да не я уплашим.

 

Светлозар Стоянов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram