Общинските съветници от Павел баня упрекнаха областния управител в преднамерени действия и погазване на права

Ds olil

Общински съвет Павел баня разпространи до медиите декларация във връзка с повторна груба незаконосъобразна намеса в организацията на работата на местната власт от страна на областната управа. В нея се казва, че „Решенията на Общинския съвет са съобразени и издадени в съответствие със закона. Има въпроси, по които общинският съвет се произнася със свои решения и тези въпроси са от изключителната компетентност на Общинския съвет – такъв е въпроса е избор на Председател на Общинския съвет. Той е предоставен на преценката на самия общински съвет, която е по целесъобразност и не подлежи на контрол, нито на налагане на лично мнение. На два пъти – през м. април 2012г. и през м. април 2013г. областният управител на област Стара Загора – Недялко Недялков връща незаконосъобразно, законосъобразни и правилни Решения на Общински съвет Павел баня за освобождаването и избора на Председател на Общински съвет Павел баня“. В текста съветниците възразяват категорично против превишаването на правата на областния управител на област Стара Загора, чрез издаването на незаконосъобразни Заповеди и противоречиви неясни и незаконни указания.
„Правомощията, поверени на органите на местно самоуправление, могат да бъдат оспорвани или ограничавани от друга власт, централна или регионална, само в рамките на закона. Всяко друго ограничаване на правомощията на Общинските съвети представлява погазване на закона и незачитане на местните власти. Искрено се надяваме, действията на областния управител да са резултат от некомпетентност на служителите в администрацията, а не на преднамерено, лично решение, съчетано с политически обвързаности и договорки“, се казва още в декларацията.
Тя ще бъде изпратена на Министър-председателя на Република България г-н Марин Райков и на всички печатни и електронни медии в РБългария.
Декларацията е приета с Решение № 407 на заседание на ОбС, проведено на 17.04.2013г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram