Общинската епизоотична комисия в Павел баня заседава днес

Ds olil

Общинската епизоотична комисия в Павел баня заседава днес, след препоръка на Областна дирекция по безопасност на храните – Стара Загора. На срещата, свикана от заместник-кмета инж. Радка Иванова, присъстваха: д-р Огнян Николов – главен инспектор „Здравеопазване на животните“ към ОДБХ – Стара Загора, д-р Радослав Архипов – представител на БВС, Кирил Желязков – началник на участък „Полиция“ – гр. Павел баня, Румен Кацарски – инспектор – участък „Полиция“ – гр. Павел баня, и Георги Апостолов – главен експерт „ССИ“ на Община Павел баня.

Обсъдени бяха мерки, свързани с ограничаване на разпространението на чума по дребните преживни животни и за недопускане на проникване на територията на общината.  Разяснено бе, че заболяването създава реална опасност за бързо разпространение и висока смъртност, като в засегнатото стадо заболеваемостта може да достигне 100 %, а смъртността – между 20% и 90%. В хода на срещата присъстващите решиха:

➢ забранява се провеждането на пазари, изложби и други събирания на дребни преживни животни (ДПЖ);

➢ всички ветеринарни лекари, практикуващи на територията на община Павел баня, да уведомят собствениците на животновъдни обекти, отглеждащи ДПЖ, за признаците на заболяването;

➢ да не се допускат контакти с животни от различни стада;

➢ да се ограничи нелегалната търговия с овце и кози на територията на общината.

Общинската епизоотична комисия в Павел баня възлага на всички кметове на населените места да посетят животновъдните обекти на територията на съответното населено място, в които се гледат овце и кози, и да запознаят собствениците със сериозността на проблема.

На територията на община Павел баня има регистрирани 46 броя ферми и 3 броя лични стопанства за отглеждане на овце и кози, като броя на животните, отглеждани в тях, е 5600. ”Обстановката в община Павел баня е спокойна и към момента няма опасност от разпространението на болестта. За сега има регистрирани огнища на чума по дребните преживни животни в Гърция, Румъния и Турция”, посочиха от Областна дирекция по безопасност на храните – Стара Загора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram