Общинската библиотека „Искра“ партнира по проект за културното минало на региона

Ds olil

Конкурс за компютърна презентация и/или видеоклип на тема „Разкажи за културното ни минало“ започват Библиотека „Родина“ – Стара Загора и коалиционните й партньори по проект „Старозагорска е-памет“ (ОБ „Искра“ – Казанлък и библиотеките в селата Калояновец, Кирилово и Хрищени).
Участниците в него имат възможност да разкажат за историята на културно-историческите забележителности от старозагорския регион – църкви, училища, читалища, паметници и стари сгради, паркове и местности, колоритни улици и дворове, за личности и известни фамилии с принос в културния, обществения и икономическия живот на Стара Загора и областта, характерните за региона народни традиции и обичаи, опазени и съхранени в бита на местните общности – при сватба, смърт, годеж, прощъпалник, за отбелязването на празниците Сурва, Баба Марта, Великден, Гергьовден и др.
Участниците в конкурса, без ограничение на възрастта, могат да представят своите авторски презентации или видеоклипове за културно-историческото минало на Стара Загора и региона до края на септември. Те трябва да са изработени през 2013 г. и да не са участвали в други конкурси.
Победителите ще бъдат определени от компетентно жури, съставено от специалисти в областта на историята, фотографията и журналистиката.
Ще бъдат раздадени и апетитни предметни награди. Спечелилият първото място ще получи двудневен уикенд за двама. Предметни награди и дипломи ще получат и класираните на второ и трето място.
Наградите ще бъдат обявени в рамките на празниците, посветени на 5 октомври – Ден на Стара Загора.
Проектът „Старозагорска е-памет“ е финансиран по Грантовата схема за финансиране на иновативни проекти на програма „Глоб@лни библиотеки – България“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram