Община Казанлък ще кандидатства за съфинансиране на проект ”Основен ремонт и мерки за енергийна ефективност в ПХГ ”Св. Св. Кирил и Методий”

Съгласие за кандидатстване и съфинансиране на проект „Основен ремонт и мерки за енергийна ефективност в ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще поиска от общинските съветници кметът на Община Казанлък Галина Стоянова. Предложението за решение влиза в дневния ред на предстоящото на 27 юни заседание на ОбС.

Националният доверителен екофонд (НДЕФ) публикува покана за набиране на проекти чрез конкурентен подбор по Програма „Енергийна ефективност на общински училища и детски градини“ (ЕЕОУДГ) към Инвестиционната програма за климата (ИПК). Поканата финансира мерки за енергийна ефективност в общински детски градини или общински училища. Допуска се кандидатстване с един проект за един обект, а срокът е до 10 юли.
НДЕФ финансира с безвъзмездна финансова помощ до 70% само от стойността на строителните енергоспестяващите мерки. Всеки проект задължително включва дейности, водещи до промяна на поведението на ползвателите на обекта за подобряване на неговата енергийна ефективност.

След направен анализ за енергийната ефективност на сградите на общинските училища и детски градини на територията на община Казанлък е започнала подготовка на проектно предложение за основен ремонт и мерки за енергийна ефективност в сградата на Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“.
За постигане на нормативно определените енергийни характеристики на сградата е необходимо да бъде изпълнен пакет от енергоспестяващи мерки, включващ мерки по ограждащите елементи (топлоизолиране на външни стени, покрив, под, подмяна дограми) и мерки по системите (подмяна на отоплителна инсталация, изпълнение на система за сградна автоматизация, подмяна осветителни тела). Общата инвестиция на пакета от енергоспестяващи мерки е 657 523,30 лева със срок на откупуване 10,52 години.

Сградата на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ е архитектурен паметник на културата от категория „местно значение“. За опазване на сградата и за устойчивост на енергоспестяващи мерки е необходимо да бъдат изпълнени и други, съпътстващи строително-монтажни работи, вкл. основен ремонт на покрив и подова настилка, изграждане на заземителна и мълниезащитна инсталации, ремонт на осветителна електроинсталация, отвеждане на дъждовни отпадни води, възстановяване и боядисвате на мазилки и други. Общата стойност на съпътстващите строителни дейности е 425
606,66 лева с ДДС.
За упоменатите строителни работи е наличен инвестиционен проект, който е съгласуван от Министерство на културата и НИНКН. Общата стойност на енергоспестяващите и съпътстващите строителни дейности е в размер на 1 083 129,96 лева с ДДС.


Община Казанлък има възможност да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ от НДЕФ в размер на 460 266,31 лева, представляващи 70% от стойността на енергоспестяващите мерки.
Съфинансирането за строителни дейности е в размер на 622 863,65 лева. Всички
дейности извън строителните са изцяло за сметка на бенефициета.

Условията на Програмата изискват на етапа на кандидатстване да се представи решение на Общински съвет, с което се изразява съгласие за кандидатстване и съфинансиране на конкретното проектно предложение.


Във връзка с гореизложеното, предлагам на Вашето внимание следният проект за
решение.
ПРОЕКТ ЗА РЕШЕНИЕ:
Общински съвет – Казанлък, на основание чл.21, ал.1, т.6, т.8 и т.23, и във връзка с
чл.17, ал.1, т.1, т.3 и т.8, от Закона за местното самоуправление и местната
администрация и чл.60, ал.1 от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/,
РЕШИ:

  1. Дава съгласие Община Казанлък да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ
    за проект „Основен ремонт и мерки за енергийна ефективност в ПХГ „Св. Св. Кирил и
    Методий“, гр. Казанлък“ пред Национален доверителен екофонд (НДЕФ) по Програма
    „Енергийна ефективност на общински училища и детски градини“ (ЕЕОУДГ) към
    Инвестиционната програма за климата (ИПК).
  2. Дава съгласие в проекта по т.1 да се заложи съфинансиране от Община Казанлък в
    размер до 660 000 лева.
  3. Задължава Кмета на Община Казанлък да заложи в бюджета за 2025 година размера
    на средствата, необходими за съфинансиране за проекта по т.1, вкл. средства за
    дейности, водещи до промяна на поведението на ползвателите на обекта за подобряване
    на неговата енергийна ефективност; за осъществяване на авторски надзор, строителен
    надзор и инвеститорски контрол по време на строителството; средства за такси за
    въвеждане на обекта в експлоатация и др. необходими дейности и разходи

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *