Община Казанлък официално стана страна по проекта FIRE-RES за превенция на горските пожари

Ds olil

От днес стартира изпълнението на международния проект на ЕС „Иновативни технологии, екологични и икономически решения за устойчиви територии в Европа – FIRE-RES“, който е пилотен и съвместен между Община Казанлък, Югоизточно държавно предприятие (ЮИДП, Сливен, Регионална дирекция по горите (РДГ), Стара Загора, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН), Стара Загора и Лесотехническия университет (ЛТУ) в София.

С днешното официално подписване на споразумението между страните, състояло се в Община Казанлък, започва да тече едногодишният срок на дейностите по проекта FIRE-RES, чийто ръководител е доц. д-р Георги Костов.

До средата на юли 2024 г. от ЛТУ ще бъдат предоставени карти на районите и местата висока вероятност от възникване и бързо разпространение на пожари на отговорните институции в областта, където да се съсредоточи наблюдението и да се инвестират средства за превенция . Ангажиментът включва и обучение на място на експерти за работа с картната информационна система.

По проекта ще бъдат създадени инструменти, които да помагат на взаимодействието между органите за интегрирано, т.е. съвместно управление на териториите на ландшафта, за да бъде той максимално устойчив на евентуални пожари.

Ангажимент по проекта ще поеме Община Казанлък като в рамките на осъществяваната превантивна дейност ше поеме координацията ѝ, както част от наблюденията на терен, чрез своите служители и чрез дежуриите горещи телефони. Системата за комуникация с операторите на горещия телефон ше се разшири чрез ползване на единно приложение за смартфон, в което са включени всички служители от заинтересованите ведомства.

Горските служители в поделенията на ЮИДП, както и служителите на РДГ по подходящ начин ще бъдат включени в контрола и превенцията на пожари в териториите в обхвата на своята ежедневна дейност, по време на ежедневните си обходи в поверените им територии.

Служителите на РДПБЗН-Стара Загора и районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението“ към РДБЗН-Стара Загора се ангажират да участват активно в комуникационна кампания за превенция на пожари и да реагират своевременно при получаване на сигнали за възникнали такива. В дните с най-висока пожарна опасност ще бъде засилено присъствието в средствата за масова информация с конкретни данни и препоръки за пожарна безопасност.

За Община Казанлък споразумението подписа кметът Галина Стоянова, за РДПБЗН – ст.комисар Стоян Колев, за ЛТУ – зам.-ректорът Петър Антов, за ЮИДП, Сливен – инж. Димчо Радев, за РДГ, Стара Загора – инж. Николай Иванов. На церемонията по подписването присъства зам.-министърът на земеделието д-р инж. Мирослав Маринов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram