Областният управител на Стара Загора откри двете реновирани сгради на Държавен горски разсадник „Зора“

Ds olil

Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова откри двете реновирани сгради на Държавен горски разсадник „Зора“ в областния град. Събитието е част от поредицата инициативи, с които се отбелязва Седмица на гората. „За мен е изключителна чест да поздравя всички горски работници, лесовъди и служители на Държавно горско стопанство – Стара Загора, по случай Седмицата на гората и днешния хубав повод. Горите са белите дробове на планетата и тяхното опазване е от особена важност за всички ни. В тази връзка, днешната инициатива ме радва изключително много, тъй като дейността в разсадника ще даде възможност за обновяването на горите в региона“, каза Аладжова преди да пререже лентата на обекта заедно с директора на ДГС – Стара Загора – инж. Севдалина Иванова.
Двете изцяло ремонтирани сгради са строени преди повече от 50 години, а новият им вид ще подпомогне работата на ръководителя на разсадника инж. Юлия Попчева и нейния екип, отчете инж. Иванова и изказа искрената си благодарност към Областния управител за подкрепата към Горското стопанство и за личната й ангажираност към проблемите му.
На площ от 225 дка в разсадник „Зора“ са разположени няколко семепроизводствени градини. Възстановено е производството на горски и декоративни фиданки от десетки видове, сред които кедър, орех, топола, липа и др.
Живка Аладжова инспектира складовата база на разсадника и установи, че противопожарният автомобил е изцяло оборудван и при нужда може да бъде използван. Освен това, тя получи уверение от инж. Иванова, че предстои цялостна подмяна на оградната мрежа на разсадника, за да бъдат преустановени набезите в него.
В края на миналата седмица Областният управител и десетчленен екип от Областна администрация участваха в залесяване в района на пътя за кв. „Дъбрава“ с фиданки акация, инициирано от Горското стопанство.
Акциите в рамките на „Седмицата на гората 2014“ ще продължат до 15 април.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram