Няма да се увеличава таксата за битови отпадъци в община Казанлък

Ds olil

Няма да се увеличава таксата за битови отпадъци в община Казанлък, стана ясно по време на заседанието на общинските съветници от Казанлък.

Категорично Община Казанлък нe предлага увеличаване на размера на такса-смет за 2013 г., за да не утежняваме положението на гражданите, каза днес на заседанието на Общински съвет-Казанлък кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Мотивите за това са, че Община Казанлък извършва принудително събиране на данъка от некоректни платци, работи се по идейни предложения на инвеститори за изграждане на сепарираща система, което да намали количеството битов отпадък до регионалното депо. Община Казанлък е предвидила в разчетите си за 2013 г. да плаща средствата за съфинансиране на проекта за регионалното депо и отчисленията за това по Закона за управление на отпадъците за 2013 г. ще бъдат 450 000 лв.

Отчитайки всички тези действия и последствията от финансово-икономическата криза, общинското ръководство е против увеличаването на такса битови отпадъци за населението и такова увеличение няма да има. Непроменени ще са и останалите данъчни задължения и такси, които се определят на ниво община.

План-сметката за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битови отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване за 2012 г. е 2 540 000 лв. За 2013 г. средствата са същите, а увеличението от 160 000 лв. до приетия днес размер от 2 703 809 лв., се дължи на допълнителните 60 000 лв. вноски от Община Павел баня, която извозва отпадъците си на сметището на Казанлък, и 100 000 лв. преходен остатък.

Видно от план-сметката за 2012 г. за горепосочените дейности, приходите от физически и юридически лица са вразмер на 2 541 809 лв. За 2013 г. очакваните приходи от физическите и юридическите лица са също 2 541 809 лв., което доказва още веднъж, че Община Казанлък няма намерение да увеличава ставката за такса битови отпадъци.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram