НЧ „Светлина – 1861“в Шипка кани на IV Ножарски събор от 12 юли

НЧ „Светлина – 1861“ е домакин на четвъртия подред  Ножарски събор, който се осъществява съвместно с „Гилдия на българските ножари и ковачи“. Откриването е на 12 юли от 13.30 ч. в двора на ЕК „Чирпанлиева къща“, с продължителност 3 дни.

По традиция събитието е посветено на приемствеността. За да може един занаят да бъде опазен напред във времето е нужно да се предава от поколение на поколение и да се създава приемственост, в която всеки следващ да може да стъпи на изградена основа и да надгражда.

След унищожителната градушка, сполетяла Шипка на 13. 06. 2024 г., гилдията предложи съборът да премине с кауза за събиране на средства за възстановяване покривите на читалищната сграда и ЕК „Чирпанлиева къща“.

Ножарският занаят е сбор от различни и специфични умения, с които ще ни запознаят майсторите: Стефан Чаков, Кирил Митрашков, Радослав Сарафов, Антон Анастасов, Слав Славов, Тодор Марев, Тодор Апиков, Иво Генчев, Генади Иванов, Костадин Червенлиев, Стефан Сеферов, Стоян Радев, Георги Иванов, Николай Пергелов и много други.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram