Нов социален проект спечели Община Павел баня

Ds olil

Одобрен е нов социален проект на община Павел баня, съобщи пресцентърът на курортния град.Община Павел баня има одобрено проектно предложение по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Помощ в дома“. То ще се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Проектът е с наименование „Взаимопомощ“ и е на стойност 102 227,05 лв.

Същността на този Проекта се изразява в почасовопредоставяне на социални услуги, в домашна среда , специално насочени към лица изпаднали в неравностойно положение, поради ограничения или невъзможност за самообслужване.

Услугите ще се предоставят от безработни лица в трудоспособна възраст, обучени да задоволяват специфичните потребности на потребителите в съответствие с техните предпочитания. Те ще бъдат назначени по трудов договор към Звено за услуги в домашна среда към Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Павел баня.

Целевите групи са:

1.Безработни лица, в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране .

2.Лица с трайни увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване .

3.Възрастни хора с ограничения и невъзможност за самообслужване

Продължителността на проекта е 14 месеца, като в 12 от тях ще се предоставя социалната услуга „Личен асистент“. Услугите в домашна среда ще се предоставят почасово, а времевият график ще бъде съобразен с желанията и личния избор на потребителя.

Предвижда се възможността услугите да се предоставят разпокъсано в рамките на работния ден. Задължително условие е един личен асистент да обслужва двама потребители. За получените социални услуги потребителите ще заплащат такса на стойност 22 стотинки на час.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram