Нечувани факти от живота на великия майстор на цигулки Антонио Страдивари разкрити за първи път в Казанлък

По време на отворена среща в Музея на розата председателят на италианската асоциация на лютиерите проф. Гуалтиеро Николини разкри за пръв път неизвестни досега факти от живота на великия майстор на цигулки Антонио Страдивари. 

Той заяви, че биографията на Страдивари предстои да бъде пренаписана, заради противоречието относно автентичността на документите върху,  които е базирана. Николини е сред гостите в Казанлък по време на Празника на розата, представител на побратимения ни град Кремона в Италия.

Той е рицар на Италианската република и рицар на Малтийския орден. Завършва университета в Павия през 1968 г. Бил е учител по италиански език и история, както и история на лютиерството в продължение на много години в Международна школа по лютиерство Антонио Страдивари в град Кремона- Италия, където е имал хиляда студенти от 59 държави. Той споменава, че най-ярките му спомена са именно за таланта на българските му студенти.

Бил е президент на италианската асоциация на лютиерите Alì в продължение на 12 години и вицепрезидент на Acisa, италианската асоциация на производителите на акустични инструменти в продължение на 10 години.

От 2006 г. той е президент на Anlai, националната асоциация на италианските лютиери, сега APS, което се намира в град  Кремона.

Издава биографии, включително тази за Джузепе Фиорини и Антонио Страдивари.

Смятан е за един от водещите експерти в историята на лютиерството.

Наскоро той публикува изследване върху документи от работилницата на Антонио Страдивари.

Като гост на Казанлък, Николини е посетил казанлъшката фабрика „Кремона“ и е очарован от подготовката на специалистите там.

С изключителен жест професор Николини изненада кмета на община Казанлък Галина Стоянова, като ѝ връчи грамота от Националната асоциация на лютиерите в Италия A.N.L.A.I. Тя се връчва всяка година на най-изявените музиканти, но тази година 

съветът на асоциацията решава да бъде връчена не на личност, занимаваща се пряко с музика, а на лице, допринасящо за развитието на културата и техния избор е именно Галина Стоянова.

Професор Николини заяви, че има идея Казанлък да бъде център за в бъдеще на международни лютиерски конкурси и изложения.

„Лютиерството е една красива неизлечима болест“ определя лютиерството посветилият живота си на него проф. Гуалтиеро Николини.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram