НА ТАЗИ ДАТА – Световен ден на поезията

Всяка година на 21-ви март се отбелязва Световният ден на поезията. Празникът се отбелязва от 1999 г. по инициатива на ЮНЕСКО – Организация на ООН по въпросите на образованието, науката и културата. Решението ежегодно на 21-ви март да се празнува Световен ден на поезията е взето на 30-тата сесия на генералната конференция на ЮНЕСКО – „За всеки жив читател и всеки жив поет. „

За първи път този празник се е чествал в Париж, където е било седалището на ЮНЕСКО. Целта на празника е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света и, както пише в декларацията на ЮНЕСКО, „да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия“.

В различните страни се организират разнообразни специални инициативи: съответната година се обявява за година на определен поет; провеждат се поетични нощи; четения в няколко книжарници едновременно; вечери на поезията, съчетани с концерти с музика на известни композитори; провеждат се отворени тематични дискусии; организира се така наречената форма „литературен флашмоб“; провеждат се щафетни четения, като на определено място в определен час се събират всички почитатели на поезията и четат един след друг свои и чужди стихове.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram