На Бабинден в град Крън

Ds olil

Самодейци при читалището в Крън (НЧ „Цвятко Радойнов – 1885“) гостуваха в „Къщата на Семействата“, за да почетат Бабинден по стар обичай с ритуала „Бабуване“. Младите майки дариха „Бабата“ с топла погача, а тя нарече децата им за здраве, като изми лицата на малчуганите. Освен с традиционните обичаи и обреди за празника, присъстващите бяха запознати с неговата история и символика.

Празникът е последният от „водните празници“ и е типично женски. Наименованието „Бабинден“ се корени в традицията на предците ни, които наричали жената, която помага в израждането на бебето „баба“. Самият ритуал носел наименованието „бабуване“. В съвремието ни Бабинден е загубил голяма част от обредните си обичаи, но там, където все още бива честван е съпроводен с много смях и веселие.

По същността си празникът е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането, когато е бил изключително почитан. Обредите и ритуалите са подчинени главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение.

От рано сутринта на Бабинден бабата-акушерка тръгва по домовете, където е помагала при раждането на деца или, както се казва, където е бабувала. Във всяка къща окъпва детето, ако е по-малко, а на по-големите измива очите – поредният обряд, свързан с водата и нейната очистителна сила. След това бабата се връща у дома си и чака гости. При нея идват с дарове (варакосана китка, сапун, пешкир) всички жени, които е израждала. Започва гощавка, на която могат да седнат само жени. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на бабата и ѝ подава подноса с храната. Често бабата поставя около врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца. Наричанията и припевките имат в повечето случаи сексуален символичен смисъл. След богато хапване идва ред на песните и хорото, което се води от бабата.

През целия ден жените се отдават на буйно веселие, позволявайки си много волности със срещнатите по пътя мъже. Затова в някои райони на този ден мъжете не смеят да излизат на улицата, та да не станат прицел за подигравка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram