Наши туристи подновиха маркировката до Пиростията

Ds olil

Представители на ТД „Орлово гнездо” направиха подновяване на планинската маркировка за природната забележителност Пиростията.
Това е едно по-неизвестните тракийски светилища, а легендите разказват, че който пие от водата на това място, ще се изцери.
В интернет няма почти нищо по въпроса как да се стигне до това историческо място, към което туристи от цялата страна проявяват интерес. Това е една от причините представители на казанлъшкото дружество да окажат помощ на ориентирането.
На километър от центъра на с.Турия, Община Павел баня, по посока на с. Розовец, вдясно/на запад/, от бетонно мостче, зад което се забелязват остатъци от овчарник, започва пътеката към триногата.
На суха чешма, жълта стрелка, в юго-западна посока, показва началното направление през три поляни, до влизане в борова гора.С леко изкачване, за 35 минути се стига до стръмна пътечка, по която за 5 мин. на север планинарите ще попаднат до грамадата от валчести камъни, крепящи в три точки величествен мегалит с малко езерце, отразяващ околната дъбова гора. Според големият познавач на тракийската култура инж. Костадин Димов, има астроархеологическа връзка между Мегалита над Бузовград и намиращата се на 18 км на запад от това място Пиростия по време на пролетното и есенното равноденствие.
Маркировъчната казанлъшка група бе в състав Красимир Недялков, Костадин Димов, Недялко и Атанаска Радневи, Албена и ДойчоЦаневи и завърши народополезната си работа два часа след залеза на втория пролетен ден.
Туристите от Казанлък се надяват с обозначенията на пътя, по който се стига до Пиростията, да помогнат на любителите на планината и преходите, по-лесно се ориентират как да открият това древно светилище на траките.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram