НАП напомня на длъжниците си

Ds olil

До края на юли 2013 г. физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък, трябва да подадат новата декларация по чл. 55, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (образец 4001) за данъците дължими за второто тримесечие на 2013 г. Това са физически лица, които през второто тримесечие са придобили доходи, например в качеството си на наемодатели на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и др. самоосигуряващи се лица. Декларацията се подава три пъти годишно – в сроковете за внасяне на дължимите данъци. Тъй като за доходи придобити през ІV-то тримесечие на годината данък не се дължи, съответно не се и декларира.
Декларацията се подава също и от всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък.
До 31 юли 2013 г., с новия образец 4001 се декларират и данъците, които са били дължими, но не са внесени към 31. 12. 2012 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram