Над 800 участници от цялата страна на маскарада „Старци в Турия“

Ds olil

22 кукерски групи и над 800 участници. Това е равносметката от тазгодишното издание на Фестивала на маскарадните игри „Старци в Турия“ в последната неделя на месец март. Събитието се проведе в село Турия, община Павел баня. Това е и родното място на именития хуморист Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Фестивалът се организира от община Павел баня и кметството на село Турия, съобщава pavelbanya.eu.

22 групи от кукери, старци и плашила дойдоха от населените места на общините Карлово, Тунджа, Казанлък и Павел баня. Всички състави имаха по 15 минути за презентация на обредните действия, свързани с обичаите на Месни и Сирни Заговезни, началото на новата селскостопанска година за българина и пробуждането на природата след зимните месеци. Компетентно жури с почетен председател акад. Крум Георгиев от „Общество за фолклор“ оценяваше представянията на групите и разпредели наградния фонд на фестивала между гостуващите участници.

Фестивалът бе посетен от много жители и гости на селото, дошли от различни краища на страната, за да наблюдават това маскарадно зрелище.  По традиция домакините от Павел баня и село Турия закриха със своите маскарадни изпълнения фестивалната програма, а веднага след това се състоя и церемонията по награждаването.

„Старци в Турия“ е част от културния календар на общината в рамките на „Чудомировите дни“, които всяка година отбелязват рождението на хумориста Чудомир. /сн. pavelbanya.eu

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram