Над 100 000 ще ни струва референдумът за Дома паметник на Бузлуджа

Ds olil

102 460 лева общо са разходите за провеждането на 17 ноември на предстоящия местен референдум в община Казанлък, когато с „да“ или „не“ ще трябва да отговорим на един-единствен въпрос: „Подкрепяте ли община Казанлък да получи и ползва безвъзмездно имот – частна държавна собственост Дома паметник на връх Бузлуджа за 10 години?“.

План-сметката бе одобрена днес на заседание на казанлъшкия общински съвет, който даде зелена светлина за провеждане на допитването.

Предложението за референдума е на кмета Галина Стоянова.

„Паметникът на връх Бузлуджа е частна държавна собственост. Според отговора на министъра на културата прехвърлянето му за стопанисване от Община Казанлък може да стане със заповед на областния управител. Но аз не бих взела едно такова решение без мнението на гражданите, защото това изисква финансов ресурс”, заяви по-рано кметът. Тя уточни, че пари за реконструкцията ще дойдат от Плана за възстановяване и устойчивост. “Общо 7 милиона лева са предвидени за ремонт на покрива и други дейности, както и обезопасяване на целия паметник. Подписано е споразумение между Областна администрация, фондация “Проект Бузлуджа” и Община Казанлък за кандидатстването за тази сума”, посочи на 19 септември тя. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *