Мултимедиен концерт на един от най-добрите цигулари в света за първи път на казанлъшка сцена 

Ds olil

Проектът „Лауреатите“ стартира през юни с мултимедиен концерт на цигуларя Максим Цеков и оркестър „Кантус Фирмус“ в София и Казанлък

В средата на месец юни започва реализацията на иновативния музикален проект „Лауреатите“, организиран от агенция „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Събитието ще представи мултимедийна концертна програма на Оркестър „Кантус Фирмус“ и един от най-талантливите млади цигулари на Европа – Максим Цеков, чиято кариера се развива предимно в Австрия и Германия. Максим Цеков е роден през 2000-та година в Австрия, получава първите си уроци по цигулка от легендарната българска изпълнителка Дина Шнайдерман.

След това дълги години е ученик на друг наш музикант, Иван Димитров –концертмайстор на Виенския симфоничен оркестър. През 2015 г. Максим е приет за извънреден студент в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. През 2011 г. е избран и изпълнява ролята на малкия Паганини в известната английско-италианска продукция „Цигулар на дявола“.В биографията на младия талант присъстват призови места и лауреатски звания от поредица международни конкурси.

В момента той е студент във Висшето музикално училище „Ханс Айслер“ в Берлин и паралелно с това свири в оркестър на Виенската държавна опера/Виенската филхармония. За предстоящото си гостуване в България младият цигулар ще поеме няколко различни роли на сцената – на солист, концертмайстор и водач на Оркестър „Кантус Фирмус“.Програмата е замислена така, че да разчупи традиционните рамки на класическия концерт.

Публиката ще се потопи в духа на романтизма чрез мелодичните и виртуозни творби на Франц Шуберт ( Рондо за цигулка в ла мажор),Пьотър Илич Чайковски (Серен, Едуард Елгар (Salut D’Amour), Хенрик Виенявски (Полонеза №1). Своеобразна кулминация на програмата ще бъде премиерата на нова цигулкова пиеса – „Смиляна“, създадена специално за събитието от самобитния наш композитор Георги Андреев. В състава на оркестъра ще се включат млади инструменталисти – ученици и студенти, завоювали награди от трите издания на Националния конкурс „Кантус Фирмус“. А за специалното изживяване на публиката ще се погрижи също и екип от млади специалисти от Образователен център SoftUni Creative, който подготвя визуални ефекти, синхронизирани с музикалните пиеси от програмата.

На 12 юни 2024 „Лауреатите“ ще гостуват в гр. Казанлък.Оригиналната концертна програма ще бъде представена в залата на Народно читалище „Искра – 1860” от 19:00 ч., като съпътстващо събитие от фестивала „Празник на розата“ в партньорство с Община Казанлък. Това ще бъде първо гостуване в града както за Максим Цеков, така и за оркестър „Кантус Фирмус“. Билетите за концерта са в продажба на Ticketsbg.com и на мястото на събитието.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram