МО освободи ръководството на „Интендантско обслужване“ Калофер

Ds olil

Ръководството на Министерството на отбраната взе решение за освобождаване на изпълнителния директор на „Интендантско обслужване“ – Калофер Соня Неделчева и останалите членове на Съвета на директорите Димитър Димитров и Юлиан Тошмаков, съобщиха от МО.

Това решението на министерството идва след възникналото напрежение сред работещите в „Интендантско обслужване“ – Калофер, обявили готовност за протести заради неизплатени заплати. Със заповед на министър Ангел Найденов в акционерното дружеството започва проверка на „Вътрешен одит“. Първоначалната проверка показва, че то е приключило първото полугодие на 2013 г. със загуби в размер на 315 хиляди лева. Поредната финансова година със загуби е приключена и през 2012 г. – в размер на 707 хиляди лв. Тези негативни резултати са допуснати, въпреки че Министерството на отбраната е осигурило пълен обем на работа на дружеството, включително и в почивни дни. Размерът на констатираните загуби, забавеното изплащане на работни възнаграждения и допуснатото напрежение в дружеството са достатъчни основания за смяна на ръководството на „Интендантско обслужване“– Калофер.

Към настоящия момент, със съдействието и посредничеството на Министерството на отбраната са осигурени финансови средства в размер на 80 хиляди лева за изплащане на забавените работни заплати.

БГНЕС припомня, че търпението на шивачките от „Интендантско обслужване“ в Калофер свърши и вчера сутринта те излязоха на протест в центъра на подбалканското градче.

В петък шивачките отказаха да работят, предупреждавайки, че докато не си получат дължимите заплати от месец май, няма да застанат на работните си места. Шивачките твърдят, че предприятието има поръчки и дори се налага понякога да работят по 9 часа, също и в събота. Затова те настояват да получат конкретен отговор на въпроса кога ще получат неизплатените заплати и каква е причината за спирането на полагащите им се ваучери от година и половина.

„В кой век живеем“, питат жените, които разчитат на роднини, за да свържат двата края. Дължимите заплати за три месеца не са повече от 1000 лева на човек. Хората споделят, че оцеляват благодарение на близките си, които им помагат с храна и пари. „Няма друга алтернатива. Само едни цехове има“, разказват жените. „Миналата година бяхме три месеца в неплатен отпуск“, разказва друга жена. Тя каза, че дошли да им спират водата, но тъй като съпругът й си бил вкъщи и платил на ръка, им оставили водата. „Просто не се издържа, при наличието да работиш, да излиза толкова много продукция, ние знаем как я изкарваме, защото презареждаме постоянно, даже в бригадата вървят две изделия“, казва жената.

Шивачките се оплакват и от лошите условия на труд. „Вътре има 32 градуса, стоим на течение, имаме заболявания. Приближаваме 40 години стаж и когато ми се наложи да отида да се лекувам, отидох под страх, защото ако отида не знам дали ще си се върна на местото“, разказва жена с 37-годишен стаж в цеха, която се притеснява дали ще запази работното си място.

Работниците от „Интендантско обслужване“ в Калофер показаха и фиш за 5 дни заработка на стойност 38,46 лева. „Може ли да се живее с тази заработка – за 5 дни имаме 38 лева?“, питат шивачките, които отново повтарят, че когато няма работа ги пускат в принудителен отпуск.

Шивачките се обърнаха и към синдикатите с думите: „Г-н Тренчев, как може да държите синдикати, които не ни защитават, а защитават правата на работодателите, не на работниците. В коя държава го има това? Мислих, че синдикатът е неподкупен, но се оказа, че и синдикатът е подкупен“. „Всички работим като идиоти! Срамота е да искаш от майка си и от баща си 2 лева“, казват жените от Калофер.

Ако проблемът им не бъде решен до дни, шивачките заплашват да преминат в гражданско неподчинение и да блокират подбалканския път София – Бургас. Кметът на Калофер Румен Стоянов застава зад протеста на жените, вече дори е предприел действия за да бъдат изплатени забавените заплати. „Тези проблеми не стоят от сега, те са от 2 – 3 години“, каза кметът Стоянов, който вече е провел среща с министъра на отбраната и го е запознал с проблема. „Обществеността на Калофер са плътно зад хората, които сега са тук, така че аз също оставам плътно зад хората, зад техните искания“, заяви Стоянов. По думите му около 25 – 26% е безработицата в Калофер. Хората, особено шивачките в „Интендантско обслужване“, нямат алтернатива, каза още кметът. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram