Митрополит Киприан ще дирижира „Моление“ в Чирпан

Ds olil

За Деня на Чирпан 6 септември и 189-годишнината от Съединението на България, тази вечер от 20:00 часа, на откритата сцена на площад „Съединение“, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира ораторията „Моление“. В спектакъла ще участват солисти, хор и оркестър на Държавна опера – Стара Загора.

„ Моление“ е оратория от Найден Андреев, изградена на базата на молитвени песнопения на православната ортодоксална църковна музика. Написана е за голям оркестър, хор и солист. Използваните изразни средства обединяват както църковната и класическата музика, така и съвременната естрадна музика. Трупата на Старозагорската опера изпълнява няколко от тези части, които преливат една в друга. Солист е сопранът Емилия Иванова. С благословията на Негово Светейшество Максим Патриарх Български, на 10 май 2003 г., ораторията е изпълнена в чест на 50-годишнината от провъзгласяването на независимостта на Българската патриаршия пред висши православни духовници и 15 делегации от православните църкви по света.

Във втората част ще бъде изпълнена „Тържествена увертюра 1812“ – във версията с хор от Пьотр Илич Чайковски. Написана по повод победата на Русия в Отечествената война през 1812 г. тази увертюра има до ден днешен голяма популярност заради ефектното си звучене, което на финала в оригинал е съпроводено с камбанен звън и оръдейни залпове. Предназначена е за изпълнение на открито или в големи концертни зали с голям оркестър. Под диригентството на митрополит Киприан „Увертюра 1812“ ще изпълнят хорът и оркестърът на операта.

Тези две произведения бяха представени за първи път в Стара Загора на 31 юли 2018 г. в паметната вечер – спектакъл под надслов „Моление за Стара Загора“ – събитие, посветено на 140 г. от Освобождението на България от турско робство и 141 г. от Боевете за защита на Стара Загора по време на Руско-турската война 1877/1878 г. на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Събитието тази вечер е част от програмата на „Есенни празници на културата 2024 г.“, организирани от Община Чирпан.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *