Местен референдум ще реши съдбата на Бузлуджа

Ds olil

Местен референдум ще реши съдбата на паметника „Бузлуджа“ и дали Община Казанлък да поеме управлението над него. Това реши днес на свое заседание Консултативният съвет към кмета на Казанлък.

Паметникът Бузлуджа е един от най-впечатляващите и противоречиви архитектурни паметници в България. Намира се на връх Бузлуджа в Стара планина и е построен през 1981 година. В момента той се руши, а интересът към него продължава да расте, като привлича туристи и изследователи от цял свят, които се интересуват от архитектурните и исторически аспекти на социалистическото българско наследство.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова, подчерта пред Консултативния съвет, че Община Казанлък ще поиска от държавата управлението на „Бузлуджа” и ще разработи маркетингова стратегия за самоиздръжка на монумента.

„Наясно съм с противоречивото мнение, относно паметника, затова като представители на гражданите на Казанлък искам вие да вземете решението”,каза на заседанието Галина Стоянова. Тя съобщи ,че има разработена концепция за кандидастване за европейско финансиране за възстановяване покрива и прозорците във външния кръг и осигуряване на достъп до „Бузлуджа”.

Консултативният съвет взе категорично решение да бъдат попитани гражданите на Казанлък и те да се произнесат по въпроса за бъдещето на паметника.

Предстои организация по провеждане на допитването, като бе избран инициативен комитет по провеждане на референдума, който най-вероятно ще се състои през месец ноември.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram