Мерки против Шарка по дребните преживни животни

В сградата на Областна администрация се състоя извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с възникнало огнище на болестта Шарка по дребните преживни животни (овце и кози). Тя бе председателствана от Областния управител Методи Марков. В нея участие взеха директорът на ОДБХ д-р Дамян Миков, секретарят на Областна епизоотична комисия д-р Боян Папазов и представители на представител РЗИ, ОД МВР, ОУПЗ, РДГ, РИОСВ и СНЦ “Зелени Балкани”.

Д-р Дамян Миков запозна присъстващите с усложнената епизоотична обстановка по отношение на заболяването и заповедта на изпълнителния директор на БАБХ. Той увери, че огнището е потушено, но и че са нужни превантивни мерки, за да не се допусне разпространението на Шарка по ДПЖ.

Огнището е регистрирано в село Свободен, община Раднево. Около него има образувана надзорна зона от 10 км., в която влизат села от областите Раднево, Гълъбово, Опан и Стара Загора.

Предвижда се провеждане на общински епизоотични комисии, които да набележат конкретни мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на болестта на тяхна територия.

Кметовете на общините и лицата отглеждащи ДПЖ ще бъдат информирани за клиничната картина на заболяването, необходимите мерки за биосигурност в обектите за този тип животни. Те ще са длъжни при съмнение за заразено животно или смърт незабавно да информират съответния официален ветеринарен лекар.

ОДБХ провежда проверка за техническата изправност на наличните средства за умъртвяване, почистване и дезинфекция.

Работи се и за установяване на причините довели до възникването на заразата, която не е опасна за населението.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *