МВР предприема мерки за сигурност по време на абитуриентските балове

Комплекс от мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурността на гражданите са предприети от МВР по време на абитуриентските балове. На територията на всички областни дирекции в страната са проведени работни срещи с ръководствата на учебните заведения, регионалните инспекторати по образованието и органите на местното самоуправление и местната администрация за предприемане на съвместни действия и недопускане на правонарушения. Извършени са проверки на увеселителните заведения /ресторанти, барове, дискотеки, клубове и др./, където ще се провеждат младежките тържества. Създадена е организация за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в подвижните влакови състави и на ж.п. гарите в страната. С цел предотвратяване на пътни инциденти с автомобили, превозващи абитуриенти и придружаващите ги, ще се осъществява превантивен контрол на автомагистралите, междуградските и вътрешноградските пътища. Особено внимание ще се обръща на рисковите участъци. При организирани екскурзии служители на „Пътна полиция“ ще извършват проверки за техническата изправност на автобусите.
ГД „Национална полиция“ предоставя и основни практически препоръки към абитуриентите и техните родители, за да се избегнат нежелани и трагични инциденти. Рисковите фактори са: управление на автомобили, возещи абитуриенти, с превишена скорост и извършващи опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници /показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите/; возене на повече пътници от броя от местата за сядане в автомобилите; управление от неправоспособни и употребили алкохол; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението и главно към пешеходците.
Най-тежките пътни катастрофи с абитуриенти и съпровождащи ги през последните години настъпиха след края на баловете в ранните сутрешни часове, както и през следващите дни, при управление на автомобили от употребили алкохол, неправоспособни и движещи се с превишена скорост.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram