Ледените висулки също крият риск за здравето

Ds olil

В резултат на ниските температури ледени висулки се образуваха по стрехите на жилищните и обществени сгради, застрашавайки живота и здравето на вървящите по тротоарите хора. И за да се избегнат всякакви нещастни случаи, те трябва да се отстранят.
Припомняме, че отстраняването им е задължение на собствениците на домовете, както и снегопочистването на прилежащите им части от тротоарите. Че те не навсякъде са почистени, става ясно след всеки снеговалеж. Но че гражданите, които не са се погрижили за това, трябва да се санкционират по Наредбата за обществения ред, това е малко познато.
Според чл. 7 и 8 в Наредба №1 на Община Казанлък председателите на домсъветите и живущите в етажната собственост се задължават да почистват общите части на сградата и прилежащите терени самостоятелно или чрез наемане на други лица, а собствениците на жилища, търговски обекти и други сгради са длъжни своевременно да почистват прилежащите им терени от сняг, битови, строителни и други отпадъци.
Така е и с ледените висулки. Те също трябва да бъдат отстранявани. При подхлъзване по непочистен и заледен тротоар има вероятност човек да си счупи крайник, но падане на ледена висулка може да има и по-сериозни последици. Тогава вече се носи и наказателна отговорност.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram